مهناز جبرئیلی
1، آلهه سیدرسولی
2، محمد باقر حسینی
3، مرتضی قوجازاده
4، هانیه نشاط اسفهلانی
5*1 گروه کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: تحقیقات نشان می دهند که نوزادان نارس و ترم هر دو می¬توانند بوهای مربوط به محیط داخل رحمی و مادر خود را به خاطر آورده و بشناسند و این بوها را به سایر بوهای محیط ترجیح دهند. مطالعات نشان داده است استفاده از محرک های بویایی در حین انجام مداخلات دردناک سبب کاهش واکنش نوزادان به درد می گردد. لذا این مطالعه به منظور تعیین تاثیر بوی شیر مادر بر درد ناشی از خونگیری وریدی در نوزادان انجام یافته است.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی شاهد دار تصادفی می¬باشد. 90 نوزاد نارس که حائز شرایط ورود به مطالعه بودند به طور تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند و نوزادان گروه مداخله، 5 دقیقه قبل از خونگیری تا 30 ثانیه پس از اتمام آن در معرض بوی شیر مادر خود قرار گرفتند. درد نوزادان در هر دو گروه با استفاده از ابزار PIPP، 30 ثانیه قبل، حین و 30 ثانیه پس از اتمام خونگیری اندازه گیری و ثبت شد.
یافته¬ها: نتایج این مطالعه نشان داد که بین نمره درد دو گروه در حین خونگیری (01/0=p). و پس از اتمام خونگیری (05/0=p). تفاوت معنی دار آماری وجود دارد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، استفاده از شیر مادر برای کنترل درد رویه های دردناکی همانند خونگیری وریدی توصیه می¬گردد.