مرجان تاجیک کرد، فاطمه پوررجب
*، جواد محیطی اردکانی، منیژه آذری، علیرضا رییسی
1 گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: دیابت نوع 2 یک اختلال متابولیکی است که میلیونها نفر از آن و اثرات درازمدت آن رنج می برند. در ارتباط با متابولیسم گلوکز، سلولهای ماهیچه ای نقش بسزایی دارند و در سلولهای میوبلاست انتقال ناقل گلوکز (GLUT4) از بخش سیتوزولی به بخش غشایی (ترانس لوکاسیون) از اهمییت ویژه ای در جذب گلوکز پلاسما برخوردار است.
در این مطالعه اثر عصاره اتیل استات زنجبیل دارای خواص هایپوگلایسمیک و ضد دیابتی، بر ترانس لوکاسیون GLUT4 (ناقل مهم گلوکز) در سلولهای عضلانی C2C12 را مورد بررسی قرار دادیم.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از جمله مطالعات تجربی است. در این مطالعه ۵۰ میکروگرم در میلی لیتر عصاره اتیل استات زنجبیل را بر سلولهای C2C12اثر داده (به مدت ۳ ساعت) و پس از تهیه فراکشن های مجزای سیتوزولی و غشایی، میزان پروتئین GLUT4 را با روش الکتروفورز SDS-PAGE، وسترن بلاتینگ و در نهایت با کمک نرم افزار ژل داکیومنت سنجش کردیم.
یافته ها: میزان بیان GLUT4در نمونه های سلولی تیمارشده با عصاره زنجبیل بسیار بیشتر (41/2±2/112) از نمونه های کنترل (96/3±62/98) بود. همچنین انتقال GLUT4 در بخش غشایی در اثر تیمار با عصاره (0±100) افزایش قابل توجهی یافت که در مقایسه با سلولهای تیمار نشده (84/5±46/78) به نحو بارزی بالاتر بود. از طرفی میزان GLUT4 در نمونه سیتوزولی حاوی عصاره (41/2±22/12)، کمتر از نمونه کنترل (56/2±15/20) بود. این نتایج نشان از افزایش ترانسلوکاسیون GLUT4 از بخش سیتوزولی به بخش غشایی در حضور عصاره زنجبیل دارد.
نتیجه گیری: عصاره گیاه زنجبیل با افزایش بیان و نیزترانس لوکاسیون پروتئین GLUT4 در سلولهای میوبلاستی می¬تواند باعث کاهش میزان قند خون و عوارض ناشی از دیابت گردد.